Tegels eruit, planten erin
Maak jouw tuin ook b(l)ij!
De klimaatcrisis neemt veel problemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld warmer en droger weer waardoor oogsten mislukken. Maar daarnaast komen ook meer hevige regenbuien voor. Dit komt doordat er meer CO2 in de lucht zit. Lucht met meer CO2 moleculen kan meer waterdamp vasthouden. Hoe hoger de CO2 concentratie in de lucht hoe meer waterdamp . Wolken kunnen daardoor groter worden en dus ook hevige neerslag laten vallen. Deze buien zijn vaak zeer plaatselijk.Hier moeten we mee leren leven. Maar we kunnen het leed wel iets verzachten en ervoor zorgen dat straten niet blank komen te staan. Daarnaast hebben de oplossingen die je kan nemen ook mooie neveneffecten.
Maak jouw omgeving stortregenproof. Het meest simpele wat je kan doen is namelijk:
Tegels eruit, planten erin:
We kennen het allemaal wel, grote plassen gecentreerd op een plek van de straat en eventueel de gevolgen daarvan zoals verzakkingen van de straat. Tegels en bestrating zorgen ervoor dat water vaak naar een plek worden afgevoerd. Hierdoor kunnen riolen het water soms niet meer aan. Wanneer je tegels uit je tuin haalt en daar weer planten plant kan het water op meer plekken wegzakken. Het voordeel hiervan is dat het grondwaterpeil zo niet alleen plaatselijk maar over de hele bodem op peil blijft.
En er zijn meer voordelen van meer planten, struiken en bomen. Je tuin wordt insectvriendelijker. Maar ook dat de gevolgen van klimaatverandering (steeds hogere temperaturen) beter worden opgevangen. Een boom heeft bijvoorbeeld dezelfde verkoelende werking als ongeveer tien airconditionings.
Ook hebben insecten en vogels baat bij de nieuwe groenere tuinen. Zoals je wellicht weet gaat het niet zo heel goed met de insecten in zowel Nederland als wereldwijd. Hierdoor verdwijnen vogels en is er sprake van een verstoring in het ecosysteem. Zo is bijvoorbeeld te zien bij de overlast van de eikenprocessierups. Deze kan door het warmere klimaat beter overleven en voortplanten en heeft steeds minder natuurlijke vijanden zoals vogels die insecten eten.
Oke, nu denk je misschien ‘’tegels in de tuin is natuurlijk ook makkelijk’’. Maar hoe leuk is het om het mooi aan te leggen en ook stortbuiproof te maken. Je kunt natuurlijk een deel van jouw tegels eruit halen waardoor je al een veel betere afwatering hebt. Je zou tussen je tegels gras of bloemen kunnen laten groeien. Zo heb je minder onderhoud dan een tegelloze tuin maar wel de voordelen van een tuin die regenbuien goed kan verwerken.
Mocht je al helemaal klaar zijn om jouw tuin onder handen te nemen dan hebben we hier nog wat tips en inspiratie: Let goed op welke bloemen en struiken je koopt. Insecten zijn zeer waardevol en je hebt er niets aan om planten te kopen die gekweekt zijn met gebruik van pesticides. Dit zorgt namelijk voor een afbraak in plaats van een opbouw van een goede leefomgeving voor bijen, hommels en andere insecten. Een goede website is bijvoorbeeld https://www.sprinklr.co. Zij bezorgen de gifvrije planten bij jouw thuis! Daarnaast hebben ze ook nog eens een coach-app voor een zo’n mooi mogelijk resultaat.
Wil jij meer opbrengst uit je tuin, dan kun je altijd overwegen om (een deel van) jouw tegels eruit te halen en daar groente en fruit in te kweken. Oké het kost soms wat aandacht maar met een uurtje per week kom je al heel ver. Met een beetje geluk en liefde heb je binnen de kortste keren je eigen groente en fruit gekweekt.
Heb je geen tuin maar bijvoorbeeld alleen een balkon dan hoeft deze natuurlijk niet saai te blijven. Met een paar mooie planten/bloembakken aan de reling of op de vloer kun je het heel gezellig maken. Bloemen fleuren jouw balkon op!
Mocht je nou meer willen doen voor de insecten in jouw omgeving dan kun je je gemeente aansporen om actie te ondernemen. Zo kan je vragen of zij ook gaan voor gifvrije planten en bijvoorbeeld een bloemenlint aanleggen. Ook kun je vragen of ze een voorbeeld nemen aan de Utrechtse bushokjes. Utrecht heeft een aantal van haar bushokjes omgetoverd. Sinds kort zijn deze voorzien van een ondiepe laag aarde met planten en bloemen op het dak. Hierdoor hebben insecten meer overlevingskans in de stad en wordt regenwater goed opgevangen. En het zorgt natuurlijk ook nog eens een vrolijk gezicht!