Eten en drinken

Duurzaam voor je lijf en de planeet!

Vegan eetpatroon

Voordelen Van Veganistisch

Steeds meer mensen volgen een plantaardig eetpatroon. Voor de dieren of duurzaamheid of natuurlijk voor de gezondheid. Wat er nou zo goed aan een vegan lifestyle is, zal ik je uitleggen.

Vegan = duurzaam

Als je veganistisch eet, kies je uitsluitend voor plantaardige producten. Dit is ontzettend goed voor het milieu, want de ‘ecologische voetafdruk’ van plantaardige voeding is veel kleiner dan die van dierlijke voeding. Het produceren van 1 kilo rundvlees kost namelijk 15.500 liter wateren 25 kilo veevoer. Voor varken is dit 6.000 liter water en 9 kilo voer, en voor kip 4.300 liter water en 4,5 kilo voer.

Veevoer wordt onder andere gemaakt van granen en peulvruchten (vooral soja), pitten en zaden. Als we die grondstoffen nou zelf eten, hebben we er veel minder van nodig dan de dieren. Door veganistisch te eten, is jouw persoonlijke invloed op het milieu dus vele malen kleiner. Als je ook nog eens voor biologische producten kiest, ben je helemaal duurzaam bezig!

 Vegan = lief

Als je een vegan lifestyle volgt, dan gebruik je naast vlees en vis ook geen zuivel en eieren, maar ook geen wol en leer. Dat betekent dus minder dierenleed! Als veganist ben je dus lief voor de planeet, lief voor de dieren, maar ook lief voor jezelf, want vegan is ook nog erg gezond.

Wat is er dan zo gezond?

Een goed gebalanceerd plantaardig eetpatroon bevat veel groenten, fruit, granen, peulvruchten, noten, pitten en zaden. Zo krijg je automatisch veel vezels, vitaminen en mineralen binnen. Goed en gevarieerd veganistisch eten verlaagt het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en veel vormen van kanker. Ook kan veganistisch eten pijn bij artritis verminderen. Als ‘vegan’ neemt je gezonde levensverwachting dus toe!

Maar let wel op!

Waar je wel op moet letten is dat je voldoende eiwitten, ijzer en vitamine B1 en B2 binnenkrijgt, welke vooral in peulvruchten, tofu en tempé, noten, pinda’s, pitten en zaden zitten. Voor de ijzeropname is het dan handig om er groenten of fruit bij te eten, want vitamine C helpt bij het opnemen van ijzer uit je eten.

Ook is het belangrijk om zo veel mogelijk ‘puur’ te eten en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen te eten. Plantaardige vleesvervangers bevatten bijvoorbeeld vaak veel zout, dus dat is dan weer niet goed voor de bloeddruk. Ongezoete plantaardige zuivel, tofu en tempé zijn wel goede producten om eiwitten, calcium en B-vitaminen binnen te krijgen.

Vitamine B12 blijft wel altijd een knelpunt, dus let op je inname van plantaardige zuivel of gebruik eventueel een vitamine B12 supplement. De dagelijkse aanbeveling van vitamine B12 is 2,8 mg per dag (voor volwassenen). Probeer dit niet te overschrijden.

Wat maakt Vegan zijn eigenlijk uit?

Heb jij een vegan dieet? Heb jij wel eens nagedacht over hoeveel CO2, vierkante meter bos of liter water je hebt bespaard?

Reken het uit met The Vegan Calculator.

Na 1 jaar een vegan dieet bespaar je:

ruim 1.500.000 liter water
ruim 1000 vierkante meter bos
365 dierenlevens
6.600 kilo graan
ruim 3.300 kilo CO2

Check: www.thevegancalculator.com