29 juli 2019: world Overshootday

Vandaag (29 juli 2019) is het de zogenaamde “world overshootday“, volgens onderzoeksorganisatie Global Footprint network de dag waarop we alle grondstoffen hebben verbruikt die de aarde ons in een jaar kan bieden. Inderdaad niet bepaald een feestje. Zeker net als je je bedenkt dat in 2019 deze dag vroeger in het jaar valt dan ooit tevoren. Vanaf vandaag teren we op de reserves van de natuurlijke grondstoffen van de aarde. mondiaal gebruiken we zo’n 1,75 keer wat de aarde kan produceren in een jaar aan natuurlijke grondstoffen.

Laten we de aarde niet meer uitwringen!

Voor alle landen in de wereld is deze overshootday berekend. Mondiaal is overshootday dus op 29 juni en verbruiken we zo’n 1,75 aardbollen.

Als iedere bewoner van onze aarde zou leven als een gemiddelde Nederlander hebben we zo’n 2,9 aardbollen nodig om in onze natuurlijke grondstoffen te voorzien. De Nederlandse overshootday valt dit jaar dan ook op 4 mei! Het gaat de goede kant op want in 2008 had Nederland nog zo’n 4,11 aardbollen nodig om aan haar natuurlijke grondstoffen te komen. 

 Maar het kan altijd erger. Qatar is de treurige recordhouder met een overshootday die valt op 11 februari. 

Indonesie daarentegen doet het het minst slecht met een overshootday die valt op 18 december. Maar alsnog hebben die meer dan een aarde nodig om te voldoen aan hun grondstoffen vraag.

Al sinds 1970 is World Overshootday een probleem. SInds dat jaar verbruiken we meer dan we van de aarde in een jaar kunnen vragen.

Maar nu is de vraag wat kan jou positieve bijdrage zijn aan het verminderen van de vraag naar natuurlijke grondstoffen.

Minder consumeren is daarbij het keywoord. Helaas is dat nog niet altijd even makkelijk. Maar wij hebben wat gezonde en leuke tips op een rijtje gezet.

Kijk eens wat er op je bord ligt. Een vegan eetpatroon is gezond maar ook goed voor de planeet. De productie van een kilo vlees vraagt nogal wat van de aarde. Zo verbruikt het produceren van een kilo hamburger zo’n 1540 liter water. Met deze hoeveelheid kan 4666 flesjes bier vullen een Vegaburger heeft per kilo die word geproduceerd zo’n 160 liter water nodig. Daarnaast is er voor een kilo hamburger zo’n 30 kilo CO2 uitstoot. De Vegaburger zo’n 2 kilo. Een dier heeft zo’n 19 kilo veevoer nodig dat geproduceert moet worden, dit kost naast de transportkosten van het voer en de ontlasting die dat geeft ook nog eens veel natuurschade. Dit komt door de ontbossing die nodig is voor het verbouwen van veevoer en het houden van dieren. Bij het produceren van een Vegaburger wordt uiteraard ook grond gebruikt maar hier hoeft over het algemeen niet extra voor worden gekapt. referenties kun je vinden op www.plantpower.nu.

Daarnaast kun je ook groener reizen. Jouw leeg gelaten vliegtuigstoel scheelt zeer veel in CO2 uitstoot. Je kunt kiezen voor alternatieven zoals de trein. Hiermee gaat er niet alleen een wereld voor je open. Je reist ook nog eens comfortabel naar je bestemming en hebt over het algemeen op stedentrips binnen West Europa geen extra reistijd. Wel kun je veel bagage meenemen en heb je veel ruimte om te reizen. Daarnaast kom je ook nog eens vaak midden in de stad aan en heb je geen transfer van vliegvelden die ver buiten steden liggen naar jou locatie. Bekijk onze blogs over treinreizen naar Berlijn en Zwitserland.

Circulair denken is een keyword om de aarde leefbaar te houden. Je hebt veel circulaire producten zoals seepje, dit is zeep gemaakt van koffiedik en sinaasappelschillen. Ook andere merken zijn volop bezig met hergebruik van oude materialen. Voor een nieuwe fiets kun je kijken bij Roetz die oude fietsen gebruikt voor het maken van nieuwe fietsen. Ook kun je eens een kijkje nemen op United Wardrobe voor leuke merkkleding die een tweede leven krijgt. Voor andere circulaire kleding kun je altijd de site van MudJeans checken. Zij maken broeken die recyclebaar zijn! Daarnaast zijn ouderwetse kringloopwinkels natuurlijk een super voorbeeld van hergebruik.

Ook kun je wanneer je bijvoorbeeld iemand een cadeau geeft zorgen dat de cadeau’s verantwoord zijn. Verantwoorde cadeaus kun je onder andere vinden bij de Waar winkels bij jouw in de buurt. Of ga voor een verpakkingsvrij douche producten van Lush. 
Verpakkingsvrij is sowieso een goede oplossing voor de enorme afvalberg die wij als mens jaarlijks produceren. Neem je eigen herbruikbare katoenen tas mee naar de winkel en neem je groenten en fruit onverpakt mee in een katoenen zakje. Dit kan ook bij bijvoorbeeld brood. En op de markt kun je met eigen bakjes en potjes vaak verpakkingsvrije noten, zaden en dergelijke halen.

Daarnaast kun je als vrouw bijvoorbeeld kiezen voor een OrganiCup. Hou de site in de gaten want wij gaan daar as soon as possible een blog over plaatsen!

Volgend jaar gaan wij een feestje vieren als World Overshootday weer later in het jaar valt!