kap met kappen!

Tijd om te kappen met kappen!


Het is tijd om de kettingzaag aan de wilgen te hangen. Want het gaat slecht met het tropisch regenwoud. In record tempo worden stukken bos gekapt. Dit blijkt uit analyse van satellietbeelden van het Amazonewoud.

De ontbossing is in juni dit jaar 60% toegenomen ten opzichte dezelfde maand vorig jaar. Afgelopen maand is er ruim 7600 vierkante kilometer aan bos verloren gegaan in dit gebied. Volgens de BBC is de ontbossing nog veel groter. Deze informatie hebben zij van bronnen binnen de Braziliaanse regering. Sinds dat Bolsonaro is geïnstalleerd als president van Brazilië is de boskap met ruim 88% gestegen ten opzichte van een jaar terug. Bedrijven en landbouworganisaties krijgen ruim baan om bos te kappen voor economische redenen.

Ontbossing is een groot probleem voor de biodiversiteit in het Amazonegebied. Daarnaast is het Amazonewoud hard nodig om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. In dit woud ligt ongeveer 100 miljard ton CO2 opgeslagen. Bij kap of verbranding van dit woud zal deze opgeslagen weer vrij komen met rampzalige gevolgen. Ook zou de opname van CO2 door de bomen stoppen.

Niet leuk om te weten dat het niet goed gaat, maar je zal vast denken wat kan ik er tegen doen. En het antwoord is veel!

Consumeren speelt nog altijd een belangrijke rol bij de ontbossing. De groeiende vraag uit China en India is een probleem, maar desondanks hun groei blijft Europa toch de grootste afnemer van Palmolie. Voor de plantages van Palmolie worden grote gebieden regenwoud gekapt. Het probleem met het terug planten van palmolieplanten is dat de biodiversiteit zeer ernstig achteruit gaan.

Ondanks dat Palmolie een zeer efficiënt product is laat het enorme sporen na op onze wereld. Palmolie is moeilijk uit te bannen want het zit in veel producten maar we hebben wel wat tips voor je:

Verse groente en fruit bevatten geen palmolie een veganistisch of veganistisch dieet is dus wellicht een aanrader. In veel bewerkte producten zit wel palmolie, deze kun je dus het beste laten staan. Denk aan bijvoorbeeld koek, chips en dergelijke.

In shampoo en zeep word veel palmolie gebruikt. In veel producten die verkocht worden bij Dille en Kamille en Lush wordt geen Palmolie gebruikt. Daarnaast zijn veel van deze producten ook nog eens verpakkingsvrij verpakt. Een dubbel voordeel!

Ook de productie van Soja voor veevoer is een groot probleem voor het regenwoud. Veel Sojaplantages voor o.a. het eten van de plofkippen worden ten koste van de Amazone en andere regenwouden. Dit is wellicht een extra reden om iets minder vlees in je winkelmandje te gooien.

Ook de producten van hout die wij in en om het huis gebruiken zijn soms schadelijk voor het regenwoud. Daarom is het duurzaam om eens te kijken op Marktplaats of in de kringloopwinkel bij jouw om de hoek. Daarnaast is het wellicht de vraag of je wel elke paar jaar een nieuw interieur in huis moet.  

Wil je meer weten over het belang van regenwouden, bekijk ons verhaal over Our Planet. Hierin neemt Sir David Attenborough je mee in de wondere wereld van onze regenwouden.


Frank Geschreven door:

SCHRIJF ALS EERSTE EEN REACTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *